0346 - 555 797

neem nu contact met ons op

Gaat er een coronabelasting komen?

De vraag wie er zal moeten opdraaien voor de kosten van de coronamaatregelen en de eventuele invoering van een coronabelasting blijft een lastige in de verkiezingsstrijd. In veel verkiezingsprogramma’s is in ieder geval wel een verhoging van het tarief van de vennootschapsbelasting opgenomen.

De rekening van alle coronamaatregelen zoals de doorbetaling van de lonen (NOW) en de vergoeding van vaste lasten (TVL) komt uit op meer dan € 57 miljard heeft de Algemene Rekenkamer berekend. De vraag wie dat zal moeten gaan betalen is lang vooruitgeschoven maar nu de verkiezingsstrijd gaande is kunnen partijen er niet meer omheen. Moeten bijvoorbeeld de sterkste schouders de zwaarste lasten gaan dragen door middel van de invoering van een coronabelasting? Denk dan aan ondernemingen die in coronatijd hoge winsten behalen zoals supermarkten en pakketbezorgers.

Belasting wordt ingewikkeld

In Groot-Brittannië denkt de regering na over een belasting over online aankopen maar ook een belasting op buitensporige winsten wordt als een optie gezien. In ons land zijn deskundigen niet zo kapot van deze plannen.  Hoe bepaalt de Belastingdienst bijvoorbeeld welk gedeelte van de winst buitensporig is door corona. Hierbij komen weer ook voorwaarden en uitzonderingen kijken waardoor de belasting erg ingewikkeld wordt. De Belastingdienst heeft ook al aangegeven dat ze niet op nieuwe regelingen zit te wachten, hij kan dit niet aan. Misschien is het een oplossing om een opslag op de vennootschapsbelasting in te voeren voor een bepaalde periode.

Verhoging tarief van de vennootschapsbelasting

Veel politieke partijen hebben in hun partijprogramma wel een verhoging van het tarief van de vennootschapsbelasting opgenomen. Of er een verhoging van het tarief komt en/of een coronabelasting wordt ingevoerd zal afhangen van het volgende kabinet.

© 2024 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead