0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Bespaar geld


Ontdek de verschillende belastingvoordelen

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers in de inkomstenbelasting (IB-ondernemers) en geldt als een van de ondernemersfaciliteiten. Het is een vast bedrag per jaar dat van de winst mag worden afgetrokken zodat minder belasting hoeft te worden betaald. Om gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Wat zijn IB-ondernemers

Zelfstandige ondernemers die aangifte doen voor de inkomstenbelasting worden ook wel IB-ondernemers genoemd. IB-ondernemers zijn ondernemers die een bedrijf hebben met als rechtsvorm een eenmanszaak, VOF of LLP. De bronnen van inkomsten voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers zijn afkomstig uit ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ of uit ‘winst uit onderneming’.   Om voor zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen moet u voldoen aan de criteria die gelden voor ‘winst uit onderneming’.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek

Om als ondernemer zelfstandigenaftrek te genieten stelt de Belastingdienst dat de ondernemer aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Voor de Belastingdienst moet u een IB-ondernemer zijn en de ondernemer moet voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat u per jaar minimaal 1225 uren in de onderneming actief moet zijn.

Hoe bereken ik mijn zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een vastgesteld bedrag dat jaarlijks door de Belastingdienst herzien kan worden. Voor 2017 en 2018 was de zelfstandigenaftrek gelijk, namelijk maximaal € 7.280,-. Heeft u minder winst gemaakt dat de maximale zelfstandigenaftrek, dan bestaat de zelfstandige aftrek over de hele winst. Het restbedrag wordt dan tot maximaal de volgende negen jaar verrekend.

Meer informatie zelfstandigenaftrek

VRB Adviesgroep verzorgt alle fiscale- en administratieve werkzaamheden voor ondernemers in het MKB. Deze werkzaamheden worden altijd verricht voor een vast en van tevoren met u overeengekomen bedrag. Wilt u meer weten over boekhouden of heeft u vragen rondom de zelfstandigenaftrek, neem dat contact met ons op. Tijdens kantoortijden kunt u ons telefonische bereiken via telefoonnummer 0346 – 555 797.

© 2022 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead