Belastingmaatregel
Voorkom dat uw winst meerdere keren wordt belast
De deelnemingsvrijstelling is een fiscale regeling in de Wet op de vennootschapsbelasting. De vrijstelling kan worden toegepast door BV’s en NV’s. Deelnemingsvrijstelling voorkomt dat winst die binnen een werkmaatschappij wordt gemaakt, nogmaals belast wordt bij de moedermaatschappij.
Bij een holdingstructuur houdt de holding BV, het moederbedrijf, de aandelen van de onderliggende werkmaatschappijen. Indien er van een aandelenbelang sprake is van minimaal 5% dan is er sprake van een deelnemingsvrijstelling. Over de uitgekeerde winst van de dochter BV aan de moeder BV hoeft dan geen belasting te worden betaald. Binnen de holding kan met deelnemingsvrijstelling bespaard worden op vennootschapsbelasting.
Voorwaarden deelnemingsvrijstelling
De winst uit een BV of NV, een onderneming met aandeelhouders, wordt dividend genoemd. Binnen een holding keren dochtermaatschappijen hun winsten als dividend uit aan de moedermaatschappij. Tijdens de aandeelhoudersvergadering wordt besloten of het dividend aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd, of geïnvesteerd in de holding. Wordt er besloten tot uitkering van dividend, dan moet daarover belasting worden betaald. De deelnemingsvrijstelling regelt dat deze winst bij de moedermaatschappij wordt vrijgesteld van winstbelasting / vennootschapsbelasting. De deelnemingsvrijstelling geldt alleen voor aandeelhouders die een belang van 5% of meer in een vennootschap bezitten.