0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Opbrengstbelasting


Regel en wetgeving dividendbelasting

Over dividendbelasting was de afgelopen tijd veel te doen. Op 15 oktober 2018 maakte het kabinet namelijk bekend voorlopig van de afschaffing van dividendbelasting af te zien.

Wat is dividendbelasting

Wanneer een bedrijf met aandeelhouders winst maakt, BV’s en NV’s, wordt deze winst dividend genoemd. Bedrijven moeten dividendbelasting betalen wanneer ze een deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Bedrijven kunnen het dividend dat ze zelf van andere bedrijven ontvangen verrekenen met de vennootschapsbelasting. Oftewel de belasting die ze betalen over hun eigen winst. Een particulier kan dit vervolgens verrekenen met zijn inkomstenbelasting.

Afschaffing van dividendbelasting zou ervoor moeten zorgen dat het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker wordt om zich in Nederland te vestigen. Ook zorgt afschaffing van dividendbelasting voor bedrijven voor minder administratief gedoe.

Bestaan dividendbelasting

Het spel rond de mogelijke afschaffing werd eind 2018 scherp gespeeld omdat afschaffing de schatkist miljoenen zou schelen, die voor 2020 al in de begroting waren opgenomen. Ook zou de afschaffing van dividendbelasting brievenbusconstructies aantrekkelijker maken. Anderzijds zou het voor multinationals aantrekkelijker worden zich hier te vestigen. Het laatste woord is over de afschaffing van dividendbelasting nog niet gezegd, maar tot zeker 2020 blijft de dividendbelasting nog bestaan.

 

Wat zijn de regels rondom dividendbelasting nu?

Tot 2020 blijven de regels rondom dividendbelasting ongewijzigd. Het algemene tarief voor dividendbelasting is 15%. Holdings die winst uitkeren aan aandeelhouders zijn belast met voorheffing. Aandeelhouders kunnen de ingehouden dividendbelasting achteraf verrekenen in hun aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De vennootschap kan dividendbelasting verrekenen met de vennootschapsbelasting. Een particulier kan de verrekenen met de inkomstenbelasting.

Meer informatie

Heeft u meer vragen over dividendbelasting? VRB Adviesgroep kan u helpen. De bedrijfsjuristen van VRB Adviesgroep staan u bij op de op het gebied van ondernemingsrecht, contractenrecht en een juridische helpdesk. Samen met de VRB Adviesgroep belastingadviseurs en onze boekhouders, die bedrijven ondersteunen bij hun (geautomatiseerde) boekhouding, is VRB Adviesgroep een partner die adviseert en meedenkt in de aanpak van uw wensen.

© 2021 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead