0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Eenmanszaak omzetten naar BV

Met het in 2012 komen te vervallen minimale startkapitaal van 18.000 euro bij het oprichten van een BV, is een BV starten laagdrempeliger geworden. Meer ondernemers vragen zich hierdoor af of het geen tijd is om de eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Wanneer is omzetten naar BV een goede keus?

Wanneer u een eenmanszaak gestart bent, maar na verloop van tijd meer winst maakt, kan het lonend zijn uw eenmanszaak om te zetten naar een BV. Wanneer uw bedrijf groeit en u blijft hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele verliezen mocht het minder goed gaan, dan kan u dat privé veel geld kosten. Blijft uw omzet hoog, dan betaalt u met een BV minder belasting dan met een eenmanszaak.

Met een eenmanszaak betaalt u, na aftrek van fiscale voordeelregelingen, belasting over de gehele winst. Bij een hoge winst komt u in het 52% tarief. Een BV betaalt over de winst vennootschapsbelasting die 20% bedraagt tot een winst van  €200.000. Bij de overstap van eenmanszaak naar BV bent u waarschijnlijk de enige aandeelhouder. De winst die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders is belast met 25% inkomstenbelasting. Een BV kan ervoor kiezen winst in het bedrijf te laten. U bent als directeur- groot aandeelhouder wel verplicht uzelf een minimumloon van € 44.000,- uit te keren. Over dit salaris betaalt u inkomstenbelasting.

Wat moet er geregeld worden?

In de meeste gevallen zult u bij het overgaan van eenmanszaak naar BV een notaris moeten betrekken, maar dit hoeft niet altijd. Met een activa-passivalijst is het mogelijk uw bedrijf aan de BV te verkopen. Laat u daarom goed adviseren wat voor u de meest gunstige manier is om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Laat u goed adviseren

We begrijpen dat hiermee niet alle vragen beantwoord zijn. De fiscale wet- en regelgeving is complexer dan hier uiteengezet kan worden. Wilt u meer weten? De experts van VRB Advies staan u graag ter zijde.

De deskundigheid van de VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

 

Direct aanvragen

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead