0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

VOF of eenmanszaak

De VOF en eenmanszaak zijn beide IB-ondernemingen. Dit wil zeggen dat over winst inkomstenbelasting moet worden betaald. Ook kunnen zowel de eenmanszaak als de Venootschap onder Firme (VOF) zonder tussenkomst van de notaris worden opgericht. Het verschil tussen een VOF en de eenmanszaak is dat de eenmanszaak één eigenaar heeft. Een VOF is een samenwerkingsverband tussen vennoten. Bij een VOF zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Zowel de VOF als de eenmanszaak genieten dezelfde gunstige fiscale voordelen.

Fiscale verschillen VOF en eenmanszaak

Vennoten komen bij het voldoen aan het urencriterium van 1225 gewerkte uren per jaar, elk afzonderlijk in aanmerking voor startersaftrek, MKB-vrijstelling, kleineondernemingsregeling en of zelfstandigenaftrek. Administratief wordt de VOF zelf gezien als één rechtspersoon. De VOF is verplicht een administratie te voeren en BTW-aangifte te doen. Tot zover is er nog weinig verschil tussen de VOF en de eenmanszaak, maar die zijn er wel.

Omdat een eenmanszaak één eigenaar kent, is deze automatisch hoofdelijk aansprakelijk. Bij schulden binnen een VOF zijn alle vennoten aansprakelijk, ook als de vennoot niet zelf de schuld heeft veroorzaakt. Het is gebruikelijk dat vennoten samen een vennootschapscontract op waarin afspraken worden vastgelegd over inbreng, wie wat doet, hoe wordt omgegaan met eventuele conflicten en hoe de winstverdeling is geregeld. Hoewel dit niet verplicht is, is het verstandig om onderling gemaakte afspraken notarieel vast te leggen.

Voordelen VOF ten opzichte van de eenmanszaak

De voordelen van een VOF zijn dat je samen onderneemt en gebruik kunt maken van elkaars expertise en (meestal) goederen. Huisvestingskosten, administratiekosten en inventariskosten kun je samen delen.

Meer over dit onderwerp

We begrijpen dat hiermee niet alle vragen beantwoord zijn. De fiscale wet- en regelgeving is complexer dan hier uiteengezet kan worden. Wilt u meer weten? De experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde.

De deskundigheid van de VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

Direct aanvragen

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead