0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij één persoon eigenaar is. Wanneer u als ondernemer voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt, wordt u gezien als ondernemer, en geniet de eenmanszaak een aantal aantrekkelijke aftrekposten. Deze bestaan uit de startersaftrek voor startende ondernemers, zelfstandigenaftrek, fiscale oudedagsreserve en MKB winstvrijstelling. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor investeringsaftrek en meewerkaftrek voor een partner die tenminste 10 uur per week binnen het bedrijf meewerkt.

Wanneer u kiest voor de eenmanszaak als rechtsvorm wil dat niet zeggen dat u alles alleen moet doen. De term is slechts een fiscale term die duidt op de hoofdelijke aansprakelijkheid van slechts één persoon. Wel is de eenmanszaak verplicht om een salarisadministratie op te zetten zodra er personeel wordt aangenomen.

Nadelen eenmanszaak

Een eenmanszaak is een IB-onderneming, wat wil zeggen dat de eigenaar over gemaakte winst inkomstenbelastingplichtig is. Hij of zij is hoofdelijk aansprakelijk, waarbij geen onderscheidt wordt gemaakt tussen zakelijk en privévermogen. Bij verlies of faillissement wordt binnen de eenmanszaak aanspraak gemaakt op het privévermogen.

Wanneer bent u voor de belastingdienst ondernemer?

Om door de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt te worden waarmee recht ontstaat op aftrekposten dien u aan het urencriterium van 1225 gewerkte uren per jaar voldoen. U dient ondernemersrisico te lopen, uw onderneming naar buiten uitdragen, u dient meerde klanten te hebben en een boekhouding te voeren.

Meer over dit onderwerp

Wilt u meer weten over het starten van een eenmanszaak en de fiscale en administratieve consequenties die daarbij horen? De experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde met informatie en advies.

De VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP’ers en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

Direct aanvragen

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead