Op werkdagen bereikbaar
tussen 08:00 en 20:00 uur

0346 - 555 797

Wat is een maatschap?

Een maatschap is een rechtsvorm die gekozen kan worden wanneer u een onderneming start. De naam verwijst naar het gezamenlijk aangaan door ‘maten’ van een onderneming. Fiscaal gezien zijn daar meerder opties voor. Wat is dan het verschil tussen een maatschap en bijvoorbeeld een VOF?

Definitie van maatschap

De definitie voor een maatschap luidt: ‘Een maatschap (afgekort Mts) is een van de vormen van een vennootschap, zonder rechtspersoonlijkheid, waarbij er twee of meer personen of rechtspersonen (de vennoten of maten) een bepaalde samenwerking aangaan.’

Een maatschap is daarmee een contractueel samenwerkingsverband tussen 2 of meer personen, maten genoemd. Een maatschap wordt vaak gekozen als rechtsvorm voor samenwerkende maten met hetzelfde beroep, die samen een praktijk voeren.

Waarom kiezen voor een maatschap?

Wanneer u voor de rechtsvorm maatschap kiest, deelt u met uw ‘maten’, hetzelfde gebouw en mogelijk bepaalde faciliteiten. U kunt gebruik maken van elkaars expertise, en kosten delen. ‘Samen maakt sterk’. Door de fiscus wordt elk van de maten gezien als zelfstandig IB-ondernemer waardoor elke maat afzonderlijk van fiscale voordelen geniet. Deze bestaan onder andere uit de ondernemersaftrek, investeringsaftrek en fiscale oudedagsvoorziening. De Belastingdienst ziet een maatschap zelf is een rechtspersoon. Het maatschap is verplicht een administratie te voeren en BTW-aangifte te doen.

VRB Adviesgroep helpt u verder

We begrijpen dat hiermee niet alle vragen beantwoord zijn. De fiscale wet- en regelgeving die van toepassing is op een maatschap complexer dan hier uiteengezet kan worden. Wilt u meer weten? De experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde.

De deskundigheid van de VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP’ers en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

Direct aanvragen

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead