• f"" Advies nodig?
    0346 – 555 797

Staken eenmanszaak en opnieuw beginnen vanuit BV

De meest eenvoudige wijze om een eenmanszaak om te zetten naar een BV is het staken van de eenmanszaak en deze uitschrijven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De ‘nieuwe’ bedrijfsactiviteiten worden voortaan verricht door een nieuw op te richten BV. Deze methode valt aan te bevelen in het geval er fiscaal niets valt in te brengen. Er zijn geen investeringen gedaan in bepaalde activa die op de balans staan en er zijn geen stille- en/of fiscale reserves in de onderneming aanwezig.

Voorbeeld:

    De heer Jansen heeft zich op 1 januari van een bepaald jaar als consultancy bureau laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel met als rechtsvorm een eenmanszaak. Links en rechts heeft hij in zijn eerste jaar als ondernemer enkele facturen verstuurd voor zijn verrichtte werkzaamheden. Verder zijn vanuit deze eenmanszaak geen investeringen gedaan.

Aan het einde van het eerste jaar besluit de heer Jansen om medewerkers in dienst te nemen. Hij vindt voor zijn privé situatie het risico met een eenmanszaak te groot worden en wil de activiteiten vanuit de eenmanszaak daarom na het eerste jaar voortzetten vanuit een BV. De heer Jansen schrijft zijn eenmanszaak dan ook na het eerste jaar uit bij de Kamer van Koophandel en start een BV. De activiteiten worden vervolgens voor rekening en risico van de BV gedreven.

Over de winst van de eenmanszaak uit het eerste jaar betaalt de heer Jansen gewoon inkomstenbelasting. Verder hoeft in de BV niets te worden ingebracht of omgezet want er valt in zijn situatie niets in te brengen of om te zetten. Vanaf het moment dat de heer Jansen in het tweede jaar gaat factureren gaat hij over zijn winst met zijn BV het veel lagere VpB tarief betalen.

Zou u ook uw eenmanszaak willen staken en ‘opnieuw’ willen beginnen vanuit een BV?
Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en het traject! Neem vrijblijvend contact met ons op of bel ons op telefoonnummer: 0346 – 555 797. Daarnaast kunt u zich verder laten informeren tijdens één van onze informatieve bijeenkomsten.

Maak een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Direct aanvragen