• f"" Advies nodig?
    0346 – 555 797

BV of eenmanszaak oprichten

BV of eenmanszaak oprichten
Vrijwel alle ondernemers die een eenmanszaak of BV willen oprichten maar zeker ook die ondernemers die reeds een onderneming drijven, die stellen zich met enige regelmaat de vraag of zij hun activiteiten het beste vanuit een BV of vanuit een eenmanszaak moeten uitvoeren. Een rechtsvorm (eenmanszaak of BV)  is de ‘fiscale jas’ van waaruit een ondernemer zijn bedrijfsactiviteiten ontplooit. In de praktijk bestaan er voor een ondernemer grote verschillen tussen het oprichten van een eenmanszaak en een BV. Zo kan het verschil in belastingdruk tussen de ene rechtsvorm (eenmanszaak) ruim het dubbele (!) bedragen van de andere rechtsvorm (BV).

De rechtsvormen
Hieronder worden de drie meest voorkomende rechtsvormen voor ondernemers uiteengezet. Het betreft een behandeling van de eenmanszaak en het oprichten van een BV (besloten vennootschap:

Eenmanszaak oprichten
Een eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij één persoon rechtstreeks verantwoordelijk is voor de onderneming. De eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dit wil zeggen dat de eenmanszaak de economische activiteiten rechtstreeks voor rekening en risico van de ondernemer/natuurlijk persoon drijft.

BV (besloten vennootschap) of holdingstructuur oprichten
De BV is een rechtspersoon waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen die niet vrij overdraagbaar zijn, de aandelen staan op naam. Een BV is een rechtspersoon en de oprichters zijn niet (hoofdelijk) aansprakelijk voor het handelen namens de BV. Wilt u meerdere BV’s onder elkaar oprichten – waarbij de ene BV aandeelhouder (eigenaar) is van de andere BV – dan is er sprake van het oprichten van een holdingstructuur.

Eenmanszaak of BV oprichten
VRB is u graag van dienst bij het oprichten van een eenmanszaak of het oprichten van een BV. Voor het maken van een kosteloos kennismakingsgesprek of deelname aan één van onze informatieve lezingen kunt u contact met ons opnemen.

Onze medewerkers staan voor u klaar en zijn tijdens kantoortijdens te bereiken via telefoonnummer: 0346 – 555 797.

Maak een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Direct aanvragen