0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Aanmeldprocedure om ZZP-er te worden


Ontdek de mogelijkheden van een ZZP-er

ZZP is een term die bedacht is door de Belastingdienst om de grote groep ‘zelfstandige zonder personeel’ aan te duiden. ZZP is geen rechtsvorm, maar het is als ZZP’er ook mogelijk te kiezen voor een VOF of BV. Gaat u als ZZP aan de slag, dan dient er voor inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel een rechtsvorm gekozen te worden. In de meeste gevallen zal dit de eenmanszaak zijn. Na inschrijving zet de Kamer van Koophandel uw gegevens door naar de Belastingdienst, die de fiscale nummers aan uw eenmanszaak toekent. U hoeft zichzelf niet aan te melden bij de Belastingdienst.

Wat u als starter moet regelen

Als u gaat starten moet u veel regelen. Het schrijven van een ondernemingsplan is een goede reality check om de slagingskans van uw ZZP-activiteiten te toetsen, net als het inwinnen van advies bij experts. Wilt u een financieringsaanvraag doen, dan heeft u ook een ondernemingsplan nodig. Ziet alles er goed uit, dan heeft u nog tal van praktische zaken te regelen, van locatie tot het opzetten van een boekhouding.

Inschrijving bij de KvK

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) verloopt relatief snel en eenvoudig. Wanneer u uw onderneming bij de KvK gaat inschrijven, gaat het om niet veel meer dan een aanmeldprocedure. Vooraf vult u een online inschrijfformulier in en maakt u een afspraak om, bij de KvK waar de vestigingsplaats onder valt, de inschrijving compleet te maken. Bij de inschrijving dient u zich te legitimeren en worden de inschrijfgegevens met u doorgenomen. Dit zijn de firmanaam, rechtsvorm, uw gegevens en de vestigingsgegevens van de onderneming. U hoeft geen ondernemingsplan te overleggen. Na het betalen van inschrijfgeld is de inschrijfprocedure voltooid. Optioneel kunt u kiezen voor het kopen van een uittreksel.

Met een eenmanszaak of vof bent u als ZZP voor de inkomstenbelasting IB-ondernemer en betaalt u inkomstenbelasting over de winst die u als ZZP realiseert. U kunt gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten zodra u aan de urencriterium van 1225 uren voldoet.

VRB Adviesgroep en uw eenmanszaak

Heeft u voornemens als ZZP aan de slag te gaan? VRB Adviesgroep kan u helpen. De bedrijfsjuristen van VRB Adviesgroep staan u bij op de op het gebied van ondernemingsrecht en een juridische helpdesk. Samen met de VRB Adviesgroep belastingadviseurs en onze boekhouders die bedrijven ondersteunen bij hun (geautomatiseerde) boekhouding is VRB Adviesgroep een partner die adviseert en ambitieuze startende ondernemers het juiste duwtje in de rug geeft.

 

© 2022 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead