0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Start als ZZP'er


Ontdek de mogelijkheden van een ZZP'er

Als ZZP’er werkt u als ondernemer, zonder personeel, en kiest u voor uw bedrijf een rechtsvorm. Meestal de eenmanszaak, maar dit hoeft niet. Als ZZP’er kunt u ook voor de BV als rechtsvorm kiezen. Wanneer u kiest voor een eenmanszaak dan volstaat een inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Is de rechtsvorm een BV dan geschiedt dit met tussenkomst van een notaris.

Daarnaast is het goed om na te denken over de invulling van een ‘overeenkomst van opdracht’. Hierin wordt met uw toekomstige opdrachtgevers overeengekomen dat er geen sprake is van een loondienstverband, welke werkzaamheden verricht dienen te worden en worden de financiële afspraken omschreven. Eventueel kunt u als ZZP’er een speciale ‘ZZP BV’ oprichten zodat uw opdrachtgever u als ZZP’er kan (blijven) inhuren zonder inhouding van loonheffingen of premieafdracht voor het UWV.

Als ZZP’er naar de Kamer van Koophandel

Wilt u starten als ZZP’er met de rechtsvorm eenmanszaak, dan doet u dit formeel door middel van het openen van een zakelijke bankrekening en inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Deze procedure is vrij eenvoudig. De inschrijving bestaat uit het invullen van een document, het kiezen van een bedrijfsnaam en het overhandigen van een kopie legitimatiebewijs. De KvK verzorgt uw aanmelding richting de Belastingdienst. U dient als ZZP’er een boekhouding te voeren en bent in de meeste gevallen BTW plichtig. Bij de oprichting van een BV is de tussenkomst van een notaris verplicht.

 

ZZP’er worden vanuit loondienst

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u vanuit loondienst verder wilt als ZZP’er. U wilt liever eigen baas willen zijn, of de onderneming waar u werkt biedt u te weinig mogelijkheden of niet het gewenste toekomstperspectief. Wanneer u vanuit een loondienstverband verder wilt als ZZP’er dan dient de arbeidsovereenkomst beëindigt te worden en zult u goed moeten letten of er in het contract afspraken zijn gemaakt over een concurrentiebeding. Het is enkel toegestaan om als ZZP’er aan de slag te gaan bij uw oude werkgever vanuit een speciale ZZP BV. In alle andere gevallen wordt dit vaak gezien door de Belastingdienst als verkapte loondienst.

Meer weten over starten als ZZP’er?

VRB Adviesgroep helpt MKB-ondernemers met administratieve en bedrijfsjuridische diensten. Wilt u aan de slag als ZZP’er en heeft u vragen, wilt u een ZZP BV oprichten, de boekhouding uitbesteden of heeft u inhoudelijke? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze MKB adviseurs.

© 2022 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead