0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Start als ZZP'er


Ontdek de mogelijkheden van een ZZP'er

Het is een misverstand dat ZZP een rechtsvorm is. Als ZZP’er werkt u als ondernemer, zonder personeel, en kiest voor uw bedrijf een rechtsvorm. Meestal de eenmanszaak, maar dit hoeft niet. Als ZZP’er kunt u ook de VOF of BV als rechtsvorm kiezen. Wanneer u kiest voor de eenmanszaak dan volstaat een inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Is de rechtsvorm een VOF of BV dan is de oprichting ingewikkelder. Er dienen statuten (BV) of een maatschapscontract (VOF) te worden opgesteld met tussenkomst van een notaris.

Voorafgaand aan de officiële start als ZZP’er is het verstandig een ondernemingsplan uit te werken waarin u elke facet van uw onderneming en het ZZP’er zijn uitgewerkt. Het is gebleken dat ondernemers die vooraf investeren in een ondernemingsplan een grote slagingskans hebben een succesvol bedrijf te runnen. Daarnaast is het goed om na te denken over de invulling van een ‘overeenkomst van opdracht’. Hierin wordt met uw toekomstige opdrachtgevers overeengekomen dat er geen sprake is van een loondienstverband, welke werkzaamheden verricht dienen te worden en worden de financiële afspraken omschreven.

Als ZZP’er naar de Kamer van Koophandel

Wilt u starten als ZZP’er met de rechtsvorm eenmanszaak, dan doet u dit formeel door middel van het openen van een zakelijke bankrekening en inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Deze procedure is vrij eenvoudig. De inschrijving bestaat uit het invullen van een document, het kiezen van een bedrijfsnaam en het overhandigen van een kopie legitimatiebewijs. De KvK verzorgt uw aanmelding richting de Belastingdienst. U dient als ZZP’er een boekhouding te voeren en bent in de meest gevallen BTW plichtig. Gaat u binnen een VOF of BV als ZZP’er aan de slag, dan dient voor inschrijving in het handelsregister het vennootschapscontract of de statuten te zijn opgesteld en ondertekend. Bij een BV is hiervoor tussenkomst van een notaris verplicht.

 

ZZP’er worden vanuit loondienst

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u vanuit loondienst verder wilt als ZZP’er. U kunt liever eigen baas willen zijn, of de onderneming waar u werkt biedt u te weinig mogelijkheden of niet het gewenste toekomstperspectief. Wanneer u vanuit een loondienstverband verder wilt als ZZP’er dan dient de arbeidsovereenkomst beëindigt te worden en zult u goed moeten letten of er in het contract afspraken zijn gemaakt over een concurrentiebeding. Het is niet toegestaan om als ZZP’er aan de slag te gaan bij uw oude werkgever. Dit wordt door de Belasting gezien als verkapte loondienst.

Meer weten over starten als ZZP’er?

VRB Adviesgroep helpt MKB-ondernemers met administratieve en bedrijfsjuridische diensten. Wilt u aan de slag als ZZP’er en zit u met vragen, wilt u de boekhouding uitbesteden of heeft u inhoudelijke vragen over uw fiscale en juridische rechten en plichten die horen bij uw gekozen rechtsvorm? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze adviseurs.

Direct aanvragen

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead