0346 - 555 797

neem nu contact met ons op

Nieuw besluit laadpaal elektrische auto

Utrecht: 6 februari 2015 – Onlangs heeft Staatssecretaris Wiebes een vernieuwd besluit gepubliceerd over de (zakelijke) reiskosten.

In het besluit is een onderdeel toegevoegd over de stroomvoorziening voor een (semi-) elektrische auto (laadpaal). Kort gezegd houdt de actualisering het volgende in:

Het verstrekken en het plaatsen van een laadpaal voor de (semi-) elektrische zakelijke auto in of bij de woning van de werknemer mag onbelast plaatsvinden. Dit geldt ook indien de kosten (voor het plaatsen) van de laadpaal door de werkgever aan de werknemer vergoedt worden.
De goedkeuring is niet van toepassing voor de elektriciteit om de auto op te laden. De werkgever kan echter wel met de werknemer overeenkomen dat hij de elektriciteit die hij heeft verbruikt voor de auto van de zaak mag declareren. In dat geval kan de werknemer ook de kosten van een meter declareren die het feitelijk verbruik kan vaststellen. Een dergelijke afspraak heeft geen gevolgen voor de hoogte van het loon van de werknemer en daarmee ook niet voor de hoogte van de loonheffingen.
Bovenstaande goedkeuring geldt ook voor de ondernemer met een zakelijke (semi-) elektrische auto. De kosten van (het plaatsen van) de laadpaal zijn fiscaal aftrekbaar van de winst en de laadpaal leidt niet tot een hogere bijtelling.

Van Rijswijk, directeur van de VRB Adviesgroep: “Voor werknemers of ondernemers die met een eigen auto zakelijke kilometers rijden geldt bovenstaande goedkeuring niet. Hiervoor geldt dat maximaal € 0,19 per zakelijke kilometer onbelast vergoed kan worden. De kosten van een laadpaal of de kosten voor benodigde elektriciteit worden geacht inbegrepen te zijn in het bedrag van de kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer. Zodoende kunnen deze kosten niet naast de kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer onbelast vergoed worden”.

© 2024 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead