0346 - 555 797

neem nu contact met ons op

Eenmanszaak omzetten naar BV


Onderneemt u momenteel vanuit een eenmanszaak of v.o.f. en wilt u deze omzetten naar een BV of holdingstructuur? De VRB Adviesgroep is gespecialiseerd in het omzetten van eenmanszaken naar een BV of holdingstructuur. Deze werkzaamheden verzorgt VRB – met een team van 40 financiële specialisten – voor ondernemers uit heel Nederland. Bent u toe aan de volgende stap en heeft u behoefte aan informatie, begeleiding advies bij het omzetten van uw eenmanszaak naar een BV? De specialisten van VRB zetten hun kennis en expertise graag in om u hierbij te helpen.

Lees meer over:

 

 

Video: Oprichten van B.V. als echte BESCHERMENDE VENNOOTSCHAP ®

Wanneer een eenmanszaak omzetten?

Er zijn meerdere scenario’s denkbaar waarin het omzetten van een eenmanszaak een interessante optie is. Hierbij spelen met name de hiervoor genoemde juridische en belastingtechnische verschillen tussen de eenmanszaak en BV een grote rol.

Eenmanszaak omzetten naar BV

De VRB Adviesgroep is gespecialiseerd in het omzetten van een eenmanszaak/v.o.f. naar een BV of holdingstructuur. De VRB Adviesgroep verzorgt dit jaarlijks voor vele ondernemers met haar product ‘De VRB Bedrijfsinbreng’ en dit doet voor een vast en uiterst concurrerend tarief.

Enkele voordelen van een BV

Een eenmanszaak omzetten naar een BV heeft als groot voordeel dat de BV u in privé kan beschermen tegen zakelijke risico’s en kan de BV, veelal bij hogere winsten, belastingtechnisch voordeliger zijn dan een eenmanszaak/v.o.f.

Een holdingstructuur bestaat uit minimaal twee BV’s, waarvan de ene BV, de holding-BV, eigenaar is van de andere BV (de werk-BV). In bepaalde gevallen is het interessant om uw eenmanszaak om te zetten naar een holdingstructuur. Dit levert u fiscale voordelen op en verkleint de risico’s nog verder. Bij het vormen van een holdingstructuur kan ervoor gezorgd worden dat er een scheiding wordt gemaakt tussen de ondernemingsactiviteiten en vermogensbeheer. Zo kan het beheer van een eventuele onroerende zaak of opgebouwde winstreserves worden afgescheiden van de kernactiviteiten (en de risico’s) van de onderneming. Ook kunnen de winstreserves van de werk-BV veilig worden gesteld in de holding-BV, mits de werk-BV hierdoor niet in (financiële) problemen raakt. Bij het omzetten van uw eenmanszaak kunt u besluiten om uw onderneming om te zetten naar een BV en direct een holding op te richten.

Werkwijze van de VRB Adviesgroep

Omdat VRB marktleider is op het gebied van omzetten van eenmanszaken, delen wij onze kennis en expertise graag met ondernemers in Nederland. We leren veel cliënten kennen tijdens onze lezingen en gratis Webinars/informatiebijeenkomsten, waar ze voor het eerst kennis maken met voordelen van het omzetten van hun eenmanszaak. Tijdens een gesprek met een van onze adviseurs wordt u duidelijk of het omzetten van uw eenmanszaak voor u voordelig is en van welke voordelen u kunt genieten.

Waarom kiezen voor VRB?

Als enige in Nederland is de VRB Adviesgroep gespecialiseerd in het omzetten van eenmanszaken naar een BV of holdingstructuur. VRB ziet het dan ook als haar plicht om ondernemend Nederland te informeren over de voordelen die te behalen zijn door een eenmanszaak om te zetten. Dit doen we onder andere door gratis een e-book (Van eenmanszaak naar BV) beschikbaar te stellen, evenals de gratis toegang tot webinars die u op de website van VRB vindt. Tot slot organiseert VRB gratis informatiebijeenkomsten waarin de vragen van ondernemers beantwoord worden en informatie wordt gedeeld vanuit onze kennis en ervaring.

Meer informatie en/of advies nodig?

Voor informatie en advies over de juiste fiscale structuur voor uw onderneming bent u bij de VRB Adviesgroep verzekerd van het specialisme en de juiste zorg en kennis op dit gebied. VRB zal alle werkzaamheden verzorgen die nodig zijn voor de juiste omzetting van uw eenmanszaak naar een BV of holdingstructuur en u hiermee compleet ontzorgen. Ga met één van de adviseurs van VRB rond de tafel voor fiscale advisering en begeleiding en profiteer optimaal van de fiscale mogelijkheden en voordelen.

Hoe kan ik mijn eenmanszaak omzetten naar een BV?

Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Over het algemeen is het omzetten van een eenmanszaak een proces waar veel bij komt kijken, maar minder complex dan het omzetten van een v.o.f. In dat geval zal de omzetting namelijk per participant/vennoot op de juiste wijze verzorgd moeten worden.

Bij het omzetten van een eenmanszaak naar BV of holdingstructuur wordt in de regel gebruikt gemaakt van een van de onderstaande drie methoden:

De activa/passiva-transactie

Dit is de meest eenvoudige methode om een eenmanszaak om te zetten. De eenmanszaak/v.o.f. wordt gestaakt en de eventuele activa en/of passiva worden overgedragen aan de BV of naar privé. Vanwege de staking van de eenmanszaak/v.o.f. zal afgerekend moeten worden over de stakingswinst (de in de onderneming aanwezige stille- en fiscale reserves, desinvesteringsbijtelling en/of goodwill). Deze methode valt aan te bevelen in het geval er weinig/niets valt in te brengen vanuit de eenmanszaak/v.o.f. in de BV.

Een ruisende inbreng

Bij een ruisende inbreng zal moeten worden afgerekend over de stakingswinst. Eigenlijk verkoopt u uw huidige onderneming aan een nieuw op te richten BV. Ook hierbij geldt dat vanwege de staking van de eenmanszaak/v.o.f. afgerekend zal moeten worden over de stakingswinst.

Een geruisloze inbreng

Bij een geruisloze inbreng hoeft er bij het omzetten van de eenmanszaak of v.o.f. geen inkomstenbelasting over de stille reserves, zakelijke goodwill en/of desinvesteringsbijtelling afgedragen te worden. Onder bepaalde omstandigheden kan het beste worden gekozen voor geruisloze inbreng van een eenmanszaak/v.o.f. in een BV. Het ‘geruisloos’ omzetten van een eenmanszaak/v.o.f. naar een BV betekent dat op het moment van de inbreng/omzetting van de eenmanszaak/v.o.f. naar de BV geen inkomstenbelasting verschuldigd is over de stakingswinst. De BV treedt in plaats van u als ondernemer, waarbij de boekwaarden worden doorgeschoven van de eenmanszaak/v.o.f. naar de BV.

Welke methode is geschikt voor mijn eenmanszaak of v.o.f.?

Het is afhankelijk van de situatie van welk van deze methoden gebruik kan worden gemaakt. Hoewel de activa/passiva-transactie in principe de eenvoudigste methode is om een eenmanszaak naar een BV om te zetten, is dit niet altijd de juiste/meest gunstige methode. De ruisende of geruisloze inbreng zijn in bepaalde gevallen interessant, maar vereisen wel de nodige notariële en belastingtechnische regelingen. De adviseurs van de VRB Adviesgroep gaan graag met u in gesprek om meer te weten te komen over uw huidige onderneming en de nieuw op te richten BV. Zij zullen u informeren en adviseren over de meest geschikte methode van omzetting en begeleiden u tijdens het traject.

© 2024 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead