0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Eindejaarstips 2021 voor de dga: let op rekening-courant

Nu 2021 aan z’n laatste twee maanden is begonnen, is het altijd interessant om te zien of er nog wat fiscaal voordeel in het vat zit. Voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) en zijn bv valt er mogelijk ook nog wat te halen. Bijvoorbeeld door scherp te letten op het saldo van de rekening-courant of winst door te schuiven, als dat kan.

Wat moeten dga’s dit jaar nog aanpakken om voordeliger uit te zijn en wat moet er juist doorgeschoven worden naar 2022? De antwoorden zijn de vinden op deze speciale pagina met eindejaarstips voor 2021. De tips gaan niet alleen over de dga, maar ook over de auto van de zaak en de BTW-aangifte.

Saldo rekening-courant onder € 17.500

Eén van de dingen die de dga goed in het oog moet houden is het saldo van de rekening-courantverhouding met de bv. Op de rekening-courant worden bijvoorbeeld bedragen geboekt die de bv even voorschiet voor de dga. Dat het opletten geblazen is geldt het hele jaar door, maar zeker richting het eind van het jaar. Als dit saldo heel het jaar onder de € 17.500 blijft, hoeft er geen rente berekend te worden over de transacties.
Het kan sowieso geen kwaad om de rekening-courantverhouding niet te ver te laten oplopen. Dat heeft te maken met de aangekondigde aanpak van ‘excessieve’ leningen van dga’s bij hun eigen bv’s. Daardoor worden leningen van meer dan € 500.000 vanaf 2023 automatisch aangemerkt als inkomen uit aanmerkelijk belang, en dus belast in box 2. Leningen voor een eigen woning zijn uitgezonderd. De behandeling van het wetsvoorstel is weliswaar onlangs uitgesteld, maar van afstel is nog geen sprake.

Is er nog plaats in de vrije ruimte?

Verder kan ook de bv als werkgever naar de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Daarin kan de werkgever belastingvrij verstrekkingen en vergoedingen onderbrengen. Dit jaar geldt nog een verhoogde vrije ruimte, dus het is altijd een goed idee om te checken of er nog ruimte is in die vrije ruimte.

© 2022 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead