0346 - 555 797

neem nu contact met ons op

Faillissementsgolf schuift mogelijk op naar 2023

Na bijna twee jaar van daling in het aantal faillissementen wordt in het vierde kwartaal van 2022 een stijging verwacht. Dit is te lezen in de nieuwste editie van de Bijzonder Beheer Barometer. Een kleine meerderheid (56%) van het panel van herstructureringsexperts dat meedeed aan het onderzoek, verwacht in de eerste helft van 2023 een piek in het aantal faillissementen.

De experts die hun medewerking verleenden aan de Bijzonder Beheer Barometer van PwC en de Universiteit Leiden zijn onder andere bijzonder-beheerbankiers, insolventieadvocaten, herstructureringsadviseurs en investeerders. De stijging van het aantal faillissementen in het vierde kwartaal komt mede door het einde aan de steunmaatregelen die de rijksoverheid in het leven had geroepen tijdens de coronapandemie. Het niet kunnen terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld wordt gezien als belangrijkste financiële oorzaak wordt voor de instroom van nieuwe dossiers bij de afdelingen Bijzonder Beheer van de bank. De verwachting is dat een kwart tot een derde van ondernemingen de belastingschuld niet volledig zal kunnen terugbetalen.

Instroom van bijzonder-beheerdossiers

Maar liefst 96% van de herstructureringsexperts verwacht ook dat de situatie in Oekraïne zal leiden tot een toename van de instroom van nieuwe bijzonder-beheerdossiers. Dit zal vooral in de industriesector het geval zijn. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn stijgende energiekosten en grondstofprijzen.

Ook ‘zombiebedrijven’ failliet

De verwachte stijging in het aantal faillissement heeft ook te maken met de ‘zombiebedrijven’: ondernemingen zonder overlevingskansen die door de overheidssteun nog niet failliet zijn gegaan. Zonder overheidssteun zijn zij ten dode opgeschreven. Een nadelig gevolg van de overheidssteun is dat werknemers in deze niet-levensvatbare ondernemingen aan het werk zijn gehouden, terwijl gezonde ondernemingen met de huidige arbeidskrapte juist om personeel staan te springen.

© 2024 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead