0346 - 555 797

neem nu contact met ons op

Laat je niet foppen, de Wet DBA geldt nog steeds!

Afgelopen weekend zagen wij krantenkoppen voorbij komen als ‘ZZP’ers en hun opdrachtgevers hebben voorlopig niets te vrezen’ en ‘Geen uitstel maar afstel ZZP-wet’. Dit is echter niet het geval! De Wet DBA is niet uitgesteld of opgeschort, slechts de implementatietermijn is verlengd en dan ook alleen maar voor de goedwillende ondernemers.

De arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer dient nog steeds te worden beoordeeld op grond van de drie factoren: persoonlijke arbeid, loon en een gezagsverhouding. Dat was altijd al zo, zelfs al voor en tijdens de VAR, en dat zal ook zo blijven. Wel gaat Wiebes samen met o.a. de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Veiligheid en Justitie onderzoeken of de criteria ‘vrije vervanging’ en ‘gezagsverhouding’ dienen te worden aangepast naar de huidige maatschappelijke opvattingen, ofwel ‘herrijkt’ zoals Staatssecretaris Wiebes dat zegt. Het is dus nog steeds zo dat partijen hun werkwijze zullen moeten aanpassen als in feite geen sprake is van zelfstandigheid, maar van een dienstbetrekking.

Van belang is dat iedereen begrijpt dat de Wet DBA niet verdwijnt! Actie is nog steeds vereist! Voor de goedwillende ondernemers geldt nu alleen dat de implementatietermijn is verlengd naar 1 januari 2018. Let wel, in situaties waarin overduidelijk sprake is van een dienstbetrekking (schijnzelfstandigheid), geldt géén verlengde implementatietermijn. Deze groep wordt door de Belastingdienst ook wel de “kwaadwillenden” genoemd. Voor de groep kwaadwillenden zal de Belastingdienst gewoon handhaven, met terugwerkende kracht tot 1 mei 2016 .

Onder “kwaadwillenden” wordt volgens Staatssecretaris Wiebes het volgende verstaan: “Kwaadwillend is, de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast)”.   

© 2024 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead