0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Uitstel behandeling voorstel Wet excessief lenen bij bv

Demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën wil dat het wetsvoorstel Wet Excessief lenen bij de eigen vennootschap in samenhang met de discussies over vermogen in box 1 en 3 wordt behandeld. Daarom stelt hij voor de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden.

Het wetsvoorstel Excessief lenen bij de eigen vennootschap moet al te hoge schulden van een directeur-grootaandeelhouder (dga) en zijn partner bij de eigen bv aanpakken. Schulden hoger dan € 500.000 worden straks aangemerkt als ‘excessief’ en meegenomen als inkomen uit aanmerkelijk belang. Dat bedrag moet de dga dus opnemen in box 2 van de inkomstenbelasting (verdiepingsartikel). Schulden die zijn aangegaan voor de aankoop van een eigen woning tellen niet mee voor de heffing.

In samenhang met wijzigingen in box 3 zien

Het wetsvoorstel heeft dus betrekking op box 2 van de inkomstenbelasting (IB). Maar de staatssecretaris wil het wetsvoorstel in samenhang met de heffing over vermogen in box 1 en 3 van de IB bekijken. Voor box 3 staan er namelijk ook wat veranderingen op stapel. Hij vindt het wenselijk om het wetsvoorstel te betrekken bij de bredere discussie over het belasten van vermogen. Zo komt er binnenkort een contourennota over een ‘nieuwe’ box 3-heffing en onlangs gaf het Internationaal Monetair Fonds aan dat ze vindt dat de eigen woning in Nederland van box 1 naar box 3 moet.

© 2022 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead