0346 - 555 797

neem nu contact met ons op

Groeiend aantal zzp’ers verandert de eenmanszaak in een bv, in de hoop zo privé-vermogen veilig te stellen mocht de zaak failliet gaan.

Een groeiend aantal zzp’ers verandert de eenmanszaak in een bv, in de hoop zo privé-vermogen veilig te stellen mocht de zaak failliet gaan. 

Barbara Vollebregt 23 april 2020, 21:14

De Kamer van Koophandel ziet een kleine toename in het aantal ondernemers dat hun eenmanszaak omzet in een besloten vennootschap (bv). “Zzp’ers die het moeilijk hebben, willen met de overstap voorkomen dat ze privé worden meegesleept in de financiële problemen wanneer hun bedrijf failliet gaat”, zegt Pim van Rijswijk, directeur van VRB adviesgroep, dat ondernemers voorziet van fiscaal advies. “Met een besloten vennootschap ben je als bestuurder niet aansprakelijk bij een faillissement, als eenmanszaak ben je dat wel.”

Een slimme truc? Niet echt, zegt de Kamer van Koophandel, die de stijging van het aantal omzettingen ook nuanceert: het komt vaker voor dat het aantal bv’s aan het einde van een kwartaal toeneemt. Een woordvoerder van de KvK: “Ben je als eenmanszaak overeenkomsten aangegaan en moet je daaraan verbonden facturen nog betalen, dan kun je die schulden niet zomaar overdragen aan de bv. Je bent de overeenkomst immers aangegaan als eenmanszaak.”

Oftewel, het veranderen van bedrijfsvorm heeft voor een zzp’er die het nu financieel lastig heeft niet veel zin. Toch snapt Van Rijswijk de ondernemers wel: “Ze willen hun privéleven veiligstellen, maar halsoverkop een bv worden biedt weinig bescherming. Als je nu de overstap naar een bv maakt en in juli failliet gaat, dan prikt een curator daar in deze tijd echt wel doorheen. Dat heet faillissementsmisbruik.”
Kunnen ze de omzet niet tijdelijk iets drukken?

Volgens van Rijswijk proberen bedrijven ook op andere manieren het hoofd boven water te houden. “We worden platgebeld door ondernemers die net buiten de steunmaatregelen van de overheid vallen. Ze vragen zich af of ze niet iets kunnen doen om er toch aanspraak op te maken, of ze niet een beetje kunnen sjoemelen met de boekhouding”, aldus de directeur. “Er zijn heel wat ondernemers die wel omzetverlies hebben, maar net niet genoeg verlies verwachten om in aanmerking te komen voor de loonkostenvergoeding. Een aanzienlijk aantal ondernemers vraagt of ze de omzet niet tijdelijk iets kunnen drukken, zodat ze toch overheidshulp krijgen.”

Voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (Now) moet een ondernemer aantonen dat die in drie maanden van dit jaar minimaal een omzetdaling van 20 procent had, vergeleken met de gemiddelde omzet in 2019. Van Rijswijk: “Bedrijven proberen aan die 20 procent te komen door wel diensten te leveren, maar pas later te factureren. Ook kunnen ze uitstel van betaling verlenen aan klanten, zodat het geld dat ze normaal binnenkrijgen, nu buiten die drie maanden valt.”

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen ondernemers integer om te gaan met de regelingen die het kabinet aan noodlijdende ondernemers biedt. “Haal geen kunstgrepen uit”, zegt een woordvoerder namens beide organisaties. “Wat je er op de korte termijn misschien mee wint, moet je straks terugbetalen”, aldus de woordvoerder. De werkgeversorganisaties zien zelf niet dat er op dit moment wordt gesjoemeld door ondernemers.

© 2024 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead