0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

‘ZZP BV lost onzekerheid rondom Wet DBA op’

De VRB Adviesgroep springt in de bres voor de grote groep zzp’ers en hun opdrachtgevers die in onzekerheid verkeren vanwege de Wet Deregulering besluit Arbeidsrelaties (DBA) die deze maand in werking is getreden. Het adviesbureau lanceert een zogeheten ZZP BV. ,,Die biedt honderd procent zekerheid voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer tegen lage kosten”, belooft directeur Pim van Rijswijk.

Het was zo overzichtelijk. Door de juiste VAR-verklaring te overhandigen was het voor een opdrachtgever direct duidelijk of hij te maken had met een ondernemer . En of hij al dan niet loonheffing moest inhouden. Maar dat is totaal anders sinds de invoering van de Wet deregulering besluit arbeidsrelaties (Wet DBA).

ZZp-ers en hun opdrachtgevers kunnen nu samen een modelovereenkomst tekenen waarbij ze zich moeten houden aan een lastig eisenpakket. Zo mag een zzp-er niet over kennis beschikken die de opdrachtgever ook zelf in huis heeft. ,,Een grote multinational kan dus waarschijnlijk geen zzp’ers meer voor zich laten werken. Want veel werknemers zullen over dezelfde kennis en vaardigheden beschikken als de ingehuurde kracht”, waarschuwt Van Rijswijk.

Als de Belastingdienst vervolgens oordeelt dat de regels niet worden nageleefd, bestaat het risico op een fikse naheffing en zelfs boete. De veelal kwetsbare zzp’er betaalt waarschijnlijk de hoogste prijs. Van Rijswijk: ,,ZZp-ers kunnen door deze nieuwe wetgeving, met al haar schijnzekerheden, opdrachten mislopen en daardoor flink in de problemen terecht komen.”

De VRB Adviesgroep adviseert zzp’ers daarom zo snel mogelijk een ZZP BV op te richten. Hiermee komt een zzp’er in loondienst van zijn eigen BV die hem op zijn beurt verhuurt aan een opdrachtgever. Omdat de zzp’er nu in loondienst werkt en er sprake is van een gezagsverhouding, kan hij niet – ook nog eens – in loondienst werken bij zijn opdrachtgever. Op die manier is de situatie voor alle partijen en voor de fiscus direct helder.

Mooi meegenomen: over het loon dat een zzp’er vanuit zijn eigen bv ontvangt, draagt hij zowel loonbelasting als premies werknemersverzekeringen af. Daardoor maakt hij aanspraak op een WW-, en WIA-uitkering. De bv biedt als rechtspersoon bovendien bescherming tegen claims èn de eventuele winst blijft buiten box 3 en kan dienen als spaarpot voor later.

 

 

 

 

Direct aanvragen

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead