Op werkdagen bereikbaar
tussen 08:00 en 20:00 uur

0346 - 555 797

Grondregels van een BV


Spelregels van een BV

Een BV is een rechtsvorm waarbij het privévermogen van de ondernemer geen risico loopt, mocht het misgaan met het bedrijf. De start van een BV moet notarieel worden opgericht en de notaris stelt de notariële akte van de BV op. In deze akte staan de statuten van de BV. Deze zijn onderdeel van de wettelijk verplichte oprichtingsakte. Wanneer het passeren van de akte plaatsvindt bij de notaris zijn naast de statuten ook een bank- of accountantsverklaring en een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) nodig.

Wat staat er in uw BV statuten?

De statuten zijn regels waarin alle belangrijk juridische zaken die van toepassing op de BV worden vastgelegd. De regels worden bij de notaris vastgelegd in een oprichtingsakte. Wat er in de statuten moet komen te staan is afhankelijk van de BV. Maar wat er sowieso in moet staan zijn de naam en vestigingsplaats, de doelstelling van de BV, een vermelding van de aanbiedingsplicht richting de aandeelhouders, alsmede de blokkeringsregeling en de ontbindingsregels. Ook moeten de eigenschappen en de waarde van de aandelen worden omschreven en de uitgaves. Voor 2012 was er een verplicht startkapitaal van € 18.000,- voor het oprichten van een BV vereist. Deze eis is niet meer van toepassing en het startkapitaal kan zelfs € 0,01 zijn. Dit maakt het starten van een BV voor ondernemers een stuk laagdrempeliger. Ook hoeft het startkapitaal niet te bestaan uit geld, maar kan het ook gaan om onroerend goed.

Statuten in de notariële akte

Statuten zijn belangrijk en kunt u zien als de spelregels waar de BV zich richting de aandeelhouders aan te houden heeft. Het vastleggen van statuten in een notariële akte is dan ook verplicht. Bij een notariële akte genieten de belanghebbende aandeelhouders van uw BV rechtszekerheid.

Statuten opstellen

Het vennootschapsrecht is complex, maar gelukkig hoeft u zelf het wiel niet uit te vinden. Het is goed om bij het opstellen van de statuten een expert te betrekken. De fiscaal- en bedrijfsjurist van VRB Adviesgroep voorziet u van betrouwbaar advies op maat waardoor het opstellen van de statuten vergemakkelijkt wordt.

 

Referenties


Waarom ondernemers voor VRB kiezen


Specialist in het omzetten van eenmanszaken naar een BV

Vooruitstrevend in ‘ROBOTIC ACCOUNTING’

WINNAAR van
‘AFAS AWARD’ en aangesloten bij RB en NOAB

Actuele cijfers in uw ‘PERSOONLIJKE DASHBOARD’

Persoonlijk en hoogwaardig fiscaal advies

Maak kennis met BV specialist Fons


Fons snapt hoe een b.v. werkt!

VRB Adviesgroep heeft 40 medewerkers in dienst met allen een financieel, fiscaal en of juridische achtergrond. Wilt u meer informatie of wilt u eens met een van onze fiscalisten in gesprek? Dan plannen we graag een vrijblijvende afspraak voor u in. Voor meer informatie zijn we tijdens kantoortijden te bereiken via telefoonnummer 0346 – 555 797.

Wij nemen graag contact met u op, vul onderstaande formulier in.

Statuten wijzigen

Soms kan het nodig zijn om de statuten van een BV te wijzigen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de activiteiten binnen de onderneming wijzigen. In de statuten zijn de activiteiten en de doelstelling van de onderneming omschreven. Verandert daar in de loop van de tijd iets aan, dan moeten de omschrijving van de bedrijfsactiviteiten of het doel in de statuten worden aangepast. Ook een naamswijziging is reden om opnieuw naar de notaris te gaan voor het wijzigen van de statuten. Dit geldt ook wanneer het aantal aandeelhouders, het aantal aandelen en het aandeelkapitaal wijzigt.

Plan een vrijblijvende afspraak in

Wilt u meer informatie over de BV structuur? Wilt u eens met een van onze fiscalisten in gesprek of een BV als rechtsvorm bij uw onderneming past? Dan plannen we graag een vrijblijvende afspraak voor u in. Voor meer informatie zijn we tijdens kantoortijden te bereiken via telefoonnummer 0346 – 555 797.

Kosteloze aanvragen

© 2019 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead