0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Word ondernemer en start een eenmanszaak


De meest gekozen rechtsvorm door startende ondernemers

Strikt genomen is een eenmanszaak oprichten relatief eenvoudig. Met inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en het openen van een bankrekening is de eenmanszaak opgericht. Bij uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvangt u een btw-nummer. Na het betalen van inschrijfkosten is uw eenmanszaak een feit.

Rechtsvorm eenmanszaak oprichten

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij de ondernemer zowel privé als zakelijk zelf aansprakelijk is voor winst, verlies en de consequenties daarvan. Bij winst moet u belasting betalen en bij verlies bent u met uw privévermogen aansprakelijk. U bent verplicht een boekhouding te voeren. ‘Eenmanszaak’ wil niet zeggen dat u alles alleen moet doen en geen personeel kunt aannemen. Neemt u personeel aan, dan bent u wel verplicht een salarisadministratie op te zetten. Als eigenaar van een eenmanszaak bent u fiscaal-juridisch gezien geen werknemer van uw eigen onderneming. Dit betekent dat u geen aanspraak kunt maken op Ziektewet en de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) of de Werkloosheidswet (WW). Wilt u zich verzekeren, dan moet u hier zelf verzekeringen voor afsluiten.

Fiscale voordelen oprichten eenmanszaak

Wanneer u een eenmanszaak oprichten wilt, heeft u in de meeste gevallen recht op startersaftrek, zelfstandigenaftrek, fiscale oudedagsreserve en MKB winstvrijstelling. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor investeringsaftrek en meewerkaftrek voor een partner die tenminste 10 uur per week binnen het bedrijf meewerkt.

 

Meer informatie

Een eenmanszaak oprichten heeft als voordeel dat u deze eenvoudig kunt starten en zelf uw eigen baas bent. Dit heeft als consequentie dat er juridisch geen verschil is tussen zakelijke- en privévermogen. U bent verplicht een boekhouding te voeren en deze een aantal jaar te bewaren. Wilt u een eenmanszaak oprichten? VRB Adviesgroep kan u helpen. De bedrijfsjuristen van VRB Adviesgroep staan u bij op het gebied van ondernemingsrecht en een juridische helpdesk. Samen met de VRB Adviesgroep belastingadviseurs en onze boekhouders die bedrijven ondersteunen bij hun (geautomatiseerde) boekhouding is VRB Adviesgroep een partner die adviseert en ambitieuze ondernemers zonder fiscale zorgen laat ondernemen.

© 2022 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead