0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Einde eenmanszaak inzicht door verplichte AOV-verzekering voor ZZP’ers

Zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) kunnen hun eenmanszaak of VOF binnenkort wel uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en overgaan tot het oprichten van een BV, zoals nu blijkt na het recentelijk gesloten pensioenakkoord. ZZP’er blijven is vanwege de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV-verzekering), die deel uitmaakt van dit akkoord, ineens een stuk minder aantrekkelijk geworden.

Directeur Pim van Rijswijk van de VRB Adviesgroep heeft geen goed woord over voor deze verplichte AOV-verzekering voor ZZP’ers. ,,Het is een loei dure verzekering, met name voor de mensen die het meeste risico lopen en vaak het minst verdienen: in de regel de beoefenaren van zware beroepen. Feitelijk introduceert de overheid hiermee voor alle ZZP’ers een verkapte belasting”, aldus Van Rijswijk.

,,Maar helaas lijkt dit een realiteit waarmee we moeten leven. En dan wordt het als ZZP’er werken vanuit een eenmanszaak of VOF wel een hele dure aangelegenheid en is de oprichting van een BV een goede manier om te ontkomen aan deze verplichte AOV-verzekering. Met een BV is de ondernemer namelijk in dienst en dus werknemer van zijn eigen BV. Hierdoor is men dus per definitie al geen ZZP’er (zelfstandige zónder personeel) meer en geldt er dus ook geen verplichting meer om zo’n dure AOV-verzekering af te sluiten.”

Volgens Pim van Rijswijk zet een aantal ZZP’ers nu nog niet de stap om vanuit een BV te gaan werken omdat ze dan de fiscale voordelen van de eenmanszaak mislopen. Dit terwijl ze vanuit risicoperspectief wel graag vanuit een BV zouden willen werken. Zo heeft de ZZP’er met een eenmanszaak zevenduizend euro zelfstandigenaftrek en is de eerste 14 procent van de winst vrijgesteld van belasting. Daar staat echter met een eenmanszaak wel een hogere kwetsbaarheid tegenover. Binnen de BV als rechtspersoon is de ondernemer namelijk beschermd voor de gevolgen van een faillissement, terwijl de eigenaar van de eenmanszaak hoofdelijk verantwoordelijk wordt gesteld bij een bankroet.

Bij een winst van rond de 100.000 euro per jaar bedraagt het fiscale voordeel van een eenmanszaak volgens Van Rijkswijk tussen de vijf en tien mille per jaar. Een gemiddelde (verplichte) AOV-verzekering voor ZZP’ers kost rond de zevenduizend euro per jaar. ,,Per saldo biedt de eenmanszaak dan geen enkel voordeel meer ten opzichte van de BV en heb je met een BV wel een stuk extra bescherming. Alles is maatwerk en iedere situatie is natuurlijk anders, maar mij lijkt de BV dan een goede keuze wanneer je weet hoe een faillissement in de papieren kan lopen.”

Een groeiend aantal ondernemers denkt er al zo over. De VRB Adviesgroep richt al tientallen BV’s per maand op. De kosten ervan zijn zeer overzichtelijk. De kale start van een BV bedraagt slechts 275 euro. Dat is een kleine investering wanneer je dit vergelijkt met alle kosten en verplichtingen die er nu op de ZZP’ers af dreigt te komen.

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead