0346 - 555 797

neem nu contact met ons op

Vennootschap onder firma


Samenwerkingsverband tussen vennoten

Een Vennootschap onder Firma (VOF) is een samenwerkingsverband tussen vennoten. Wilt u een VOF oprichten? Bij een VOF zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Hoewel dit niet verplicht is, is het verstandig om bij de oprichting onderling gemaakte afspraken notarieel vast te leggen. Net als een eenmanszaak is een VOF eenvoudig op te richten en gelden voor de vennoten dezelfde gunstige fiscale voordelen als voor starters en kleine ondernemers.

Verschil tussen VOF en eenmanszaak

Een VOF heeft met dezelfde hoofdelijke aansprakelijkheid en aftrekposten op juridisch- en fiscaal gebied veel overeenkomsten met de eenmanszaak. Het verschil tussen een VOF en eenmanszaak is dat een eenmanszaak één eigenaar heeft en een VOF meerdere eigenaren.

Hoe start je een VOF?

Samen met uw vennoten maakt u afspraken over inbreng, eigendom en winstdeling die bij voorkeur notarieel worden vastgelegd. Verplicht bent u dit niet. Vervolgens heeft de VOF een zakelijke rekening nodig en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De inschrijving bij de KvK gaat betreft niet meer dan een aanmeldprocedure. Bij een VOF oprichten vult vult u vooraf een online inschrijfformulier in en maakt u een afspraak om, bij de KvK waar de vestigingsplaats onder valt, de inschrijving compleet te maken. Bij de inschrijving dienen vennoten zich te legitimeren en worden de inschrijfgegevens doorgenomen. Na het betalen van inschrijfgeld is de inschrijfprocedure voltooid. De KvK meldt de VOF aan bij de Belastingdienst.

VOF oprichten en de Belastingdienst

Vennoten van een VOF zijn elk afzonderlijk IB-ondernemers (Inkomstenbelasting). Vennoten komen bij het voldoen aan het urencriterium van 1225 gewerkte uren per jaar, elk afzonderlijk in aanmerking voor startersaftrek, MKB-vrijstelling, kleineondernemingsregeling en/of zelfstandigenaftrek. Administratief wordt de VOF zelf gezien als één rechtspersoon. De VOF is verplicht een administratie te voeren en BTW aangifte te doen.

VRB Advies en uw VOF

Advies nodig bij een VOF oprichten? VRB Adviesgroep helpt u graag. De bedrijfsjuristen van VRB Adviesgroep adviseren u en helpen bij het starten van een VOF. Samen met de VRB belastingadviseurs en onze boekhouders die bedrijven ondersteunen bij hun (geautomatiseerde) boekhouding is VRB Adviesgroep een partner die adviseert en u en uw bedrijf ontzorgt.

© 2024 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead