0346 - 555 797

neem nu contact met ons op

Ontdek de mogelijkheden van een maatschap


VRB Adviesgroep helpt u graag verder met het oprichten van uw maatschap

Een maatschap is een rechtsvorm waarbij ondernemers gezamenlijk, binnen één onderneming met dezelfde naam, hetzelfde beroep uitoefenen. Wilt u een maatschap oprichten? Maatschappen worden vaak gekozen als rechtsvorm voor samenwerkende medische specialisten of advocaten die elk hun eigen praktijkvoering bedrijven, maar daarbij genieten van de gezamenlijke voordelen.

Verschil tussen een maatschap en VOF

Bij zowel een VOF als in een maatschap brengen de maten (vennoten bij een VOF) iets in. De inbreng kan bestaan uit kapitaal, goederen, kennis, of arbeid. De winst die behaald wordt uit de onderneming wordt verdeeld onder de ‘maten’. Tot zover lijken de VOF en maatschap erg op elkaar, maar er is verschil in de vorm van aansprakelijkheid. Bij een VOF is elke vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor schulden, ook als deze niet door hem of haar zelf zijn veroorzaakt. Bij een maatschap is elke maat verantwoordelijk voor de schulden die hij of zij zelf aangaat en voor een evenredig deel voor de schulden van het maatschap.

Maatschap en de Belastingdienst

De Belastingdienst ziet maten binnen een maatschap als natuurlijke personen. Zijn maten ondernemer volgens de criteria van de Belastingdienst dan betalen de maten over de winst inkomstenbelasting en genieten elk van de maten afzonderlijk recht op aftrekposten. Deze bestaan zijn o.a. ondernemersaftrek, investeringsaftrek en fiscale oudedagsvoorziening. Het maatschap is verplicht een administratie te voeren en BTW aangifte te doen.

Wanneer een maatschap oprichten?

Wanneer u als één onderneming samenwerkt aan één product of dienst, is de vof een rechtsvorm die past. Werkt u als ondernemer onder één naam samen met ondernemers die hetzelfde beroep hebben, maar elk een eigen praktijk voeren, dan past een maatschappij als rechtsvorm. Zowel voor een maatschap als voor een vof worden door de vennoten/maten een overeenkomst opgesteld. Hierin staan alle afspraken omschreven rondom inbreng, verantwoordelijkheid, de voorgenomen duur van het maatschap, en worden er afspraken rondom arbeidsongeschiktheid, overlijden, uittreden of toetreden van vennoten/maten gemaakt. Hoewel niet verplicht, is het verstandig dat deze zaken notarieel worden vastgelegd.

Laat u adviseren

Wilt u een maatschap oprichten? VRB Adviesgroep kan u helpen vragen helder te krijgen. De bedrijfsjuristen van VRB Adviesgroep staan u bij op de op het gebied van ondernemingsrecht en een juridische helpdesk. Samen met de VRB Adviesgroep belastingadviseurs en onze boekhouders die bedrijven ondersteunen bij hun (geautomatiseerde) boekhouding is VRB Adviesgroep een partner die adviseert en tegelijkertijd ontzorgt.

© 2024 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead