0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij de ondernemer zowel privé als zakelijk zelf aansprakelijk is voor winst, verlies en de consequenties daarvan. Bij winst moet u belasting betalen en bij verlies bent u met uw privévermogen aansprakelijk. ‘Eenmanszaak’ wil niet zeggen dat u alles alleen moet doen en geen personeel kunt aannemen. Neemt u personeel aan, dan bent u wel verplicht, om naast de verplichte boekhouding, ook een salarisadministratie op te zetten.

Als eigenaar van een eenmanszaak bent u fiscaal-juridisch gezien geen werknemer van uw eigen onderneming. Dit betekent dat u geen aanspraak kunt maken op Ziektewet en de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) of de Werkloosheidswet (WW). Wilt u zich verzekeren, dan moet u hier zelf verzekeringen voor afsluiten.

Hoe richt je een eenmanszaak op?

Strikt genomen is een eenmanszaak oprichten relatief eenvoudig. Met inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en het openen van een bankrekening is de eenmanszaak opgericht. Bij uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvangt u een BTW-nummer, en na het betalen van inschrijfkosten is uw eenmanszaak een feit.

Fiscale voordelen van een eenmanszaak.

Wanneer u een eenmanszaak start heeft u in de meeste gevallen recht op startersaftrek, zelfstandigenaftrek, fiscale oudedagsreserve en MKB winstvrijstelling. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor investeringsaftrek en meewerkaftrek voor een partner die tenminste 10 uur per week binnen het bedrijf meewerkt.

Meer informatie

Een eenmanszaak heeft als voordeel dat u deze eenvoudig kunt starten en zelf uw eigen baas bent. Dit heeft als consequentie dat er juridisch geen verschil is tussen zakelijke- en privévermogen. U bent verplicht een boekhouding te voeren en deze een aantal jaar te bewaren. Bent u voornemens een eenmanszaak op te richten? VRB Adviesgroep kan u helpen. De bedrijfsjuristen van VRB Adviesgroep staan u bij op de op het gebied van ondernemingsrecht en een juridische helpdesk. Samen met onze belastingadviseurs en boekhouders die bedrijven ondersteunen bij hun (geautomatiseerde) boekhouding, is VRB een partner die adviseert en ambitieuze ondernemers hulp biedt.

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead