0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Voordelen eenmanszaak

De voordelen van een eenmanszaak zijn uiteen te zetten in persoonlijke en fiscale voordelen. In een eenmanszaak ben je eigen baas. Je bent zelf helemaal verantwoordelijk voor het succes van de onderneming en kunt ondernemen naar eigen goeddunken.

Fiscaal gezien is de eenmanszaak snel en met weinig kosten te starten. Wanneer u voldoet aan door de Belastingdienst gestelde voorwaarden geniet de eenmanszaak een aantal aantrekkelijke aftrekposten. Deze bestaan uit de startersaftrek voor startende ondernemers, zelfstandigenaftrek, fiscale oudedagsreserve en MKB winstvrijstelling. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor investeringsaftrek en meewerkaftrek voor een partner die tenminste 10 uur per week binnen het bedrijf meewerkt.

Nadelen eenmanszaak

Een eenmanszaak is een IB-onderneming en kent één eigenaar. IB wil zeggen dat de eigenaar over gemaakte winst inkomstenbelastingplichtig is. Hij of zij is hoofdelijk aansprakelijk, waarbij geen onderscheidt wordt gemaakt tussen zakelijk- en privévermogen. Bij schuld of faillissement wordt binnen de eenmanszaak aanspraak gemaakt op het privévermogen.

Een eenmanszaak geniet geen AOW of overige verzekeringen. U dient zelf zorg te dragen voor uw pensioenvoorziening en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer bent u voor de belastingdienst ondernemer?

Om door de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt te worden waarmee recht ontstaat op aftrekposten dien u aan het urencriterium van 1225 gewerkte uren per jaar voldoen. U dient ondernemersrisico te lopen, uw onderneming naar buiten uitdragen, u dient meerde klanten te hebben en een boekhouding te voeren.

Meer over dit onderwerp

We begrijpen dat hiermee niet alle vragen beantwoord zijn. De fiscale wet- en regelgeving rondom de eenmanszaak is uitgebreider dan hier uiteengezet kan worden. Wilt u meer weten? De experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde.

De deskundigheid van de VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP’ers en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

 

 

Direct aanvragen

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead