0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

ZZP

Het Nederlandse ondernemingsklimaat kent een groot aantal ZZP, ondernemers die binnen een gekozen rechtsvorm hun onderneming bedrijven als ‘zelfstandige zonder personeel’. ZZP is een term en geen rechtsvorm.

Wanneer ben je ZZP’er?

Als ZZP’er voer je een onderneming waarvoor je zelf hoofdelijk aansprakelijk bent en heb je geen personeel in dienst. Hebt u meer werk dan u aankunt, dan kunt op factuurbasis diensten van anderen afnemen, maar is het ook toegestaan om personeel aan te nemen. ZZP is immers een term en geen rechtsvorm. De meeste ZZP’ers zullen ondernemen binnen de rechtsvorm eenmanszaak. Het kenmerk van de eenmanszaak is dat er slechts één persoon hoofdelijk aansprakelijk is. Binnen een eenmanszaak kunt u personeel aannemen. Wel bent u vanaf dat moment verplicht een loonadministratie op te (laten) zetten.

Fiscale regels en wettelijke aansprakelijkheid ZZP

Als ZZP’er dient u te voldoen aan de fiscale voorwaarden die gelden voor de door u gekozen rechtsvorm. Binnen de VOF, de maatschap en de eenmanszaak heeft u gelijke hoofdelijke aansprakelijkheid voor uw eigen onderneming, met het verschil dat u binnen de VOF ook aansprakelijk bent voor de schulden van de VOF. De maatschap biedt meer bescherming, maar ook in de maatschap is het juridisch mogelijk aansprakelijk gesteld te worden voor de schulden die een andere ‘maat’ gemaakt heeft. Werkt u als ZZP binnen een BV, dan blijft uw privévermogen buiten schot mocht de BV schulden hebben.

Meer informatie

U bent een ZZP’er wanneer u zonder personeel in loondienst uw bedrijf voert. De meeste ZZP’ers voeren hun bedrijf binnen een eenmanszaak, maar er zijn meer mogelijkheden. Wilt u meer weten? Of wilt u weten hoe u als ZZP’er met uw onderneming de meeste fiscale voordelen kunt genieten? De fiscale- en administratieve experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde.

Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP’ers en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead