0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Wat betekent ZZP

ZZP is een afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Het is een term die bedacht is door de Belastingdienst. Met de term wordt de groep ondernemers aangeduid die, meest in kleinere bedrijven, zelfstandig werkzaam zijn en geen personeel in dienst hebben.

ZZP’er moet rechtsvorm kiezen

ZZP is een term. Gaat u als ZZP’er aan de slag, dan dient u een rechtsvorm te kiezen voor uw onderneming. De meeste ZZP’ers kiezen voor de eenmanszaak als rechtsvorm, maar er zijn meer mogelijkheden. Omdat het bij een ZZP gaat om een benaming, kunt u als ZZP’er ook werkzaam zijn binnen een VOF, maatschap of BV. Als ZZP’er geniet u vervolgens de plichten en voordelen die bij de gekozen rechtsvorm horen.

Betekent ZZP altijd zonder personeel?

Nee, ZZP betekent niet dat je geen personeel aan mag nemen. Het staat een ZZP’er vrij om personeel in te huren bij drukte, maar ook om personeel aan te nemen. ZZP is immers een term, en geen rechtsvorm. Het staat u als ondernemer dus vrij om op voor korte of langere tijd personeel aan te nemen. Wel dient u vanaf dat moment te voldoen aan de wettelijke verplichting een loonadministratie te voeren. Neemt u personeel aan binnen een VOF, maatschap of BV, dan ligt dit juridisch ingewikkelder dan personeel aannemen binnen een eenmanszaak. Wanneer de medewerker in dienst komt bij de maatschap of het vennootschap, dan heeft de medewerker meerdere werkgevers.

Meer over aan de slag als ZZP’er

We begrijpen dat hiermee niet alle vragen beantwoord zijn. De fiscale wet- en regelgeving is complexer dan hier uiteengezet kan worden. Wilt u meer weten? De experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde.

De deskundigheid van de VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP’ers en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead