0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Voordelen ZZP

Als ZZP’er bent u zelf aansprakelijk fiscaal en juridisch aansprakelijk voor uw bedrijf te maken heeft. Voor veel ZZP’ers wordt de vrijheid die het zelfstandig ondernemen met zich meebrengt gezien als een groot voordeel ten opzichte van weken in loondienst. U bent baas over eigen tijd, en heeft alles zelf in de hand om succesvoller te zijn, of een interessantere baan te hebben dan als werknemer in loondienst. De meeste ZZP’ers zien de voordelen vanuit de wens op zelfstandigheid. Fiscaal-juridisch brengt zelfstandig ondernemerschap ook veel uitdagingen met zich mee.

Aansprakelijkheid

ZZP is een term, en geen rechtsvorm. ZZP geeft slechts aan dat u zelfstandig werkt en geen personeel in dienst heeft. Met de term ZZP worden doorgaans kleine ondernemingen bedoeld. Als ZZP’er kunt u als rechtsvorm kiezen uit diverse mogelijkheden. Meestal wordt gekozen voor de eenmanszaak, maar ook de VOF, het maatschap of de BV is mogelijk. Als ZZP’er dient u te voldoen aan de fiscale voorwaarden die gelden voor de door u gekozen rechtsvorm. Kiest u voor de eenmanszaak of VOF, dan zijn deze vrij eenvoudig te starten.

Het kan zijn dat de Belastingdienst u niet ziet als ondernemer, maar u wel BTW-plichtig bent. De voorwaarden om aangemerkt te worden als ondernemer, en daarmee te genieten van aftrekposten, dient u o.a. minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf werkzaam te zijn, ondernemersrisico dragen en dient u meerdere opdrachtgevers te hebben.

Binnen de VOF, de maatschap en de eenmanszaak bent u hoofdelijke aansprakelijk voor uw eigen onderneming, met het verschil dat u binnen de VOF ook aansprakelijk bent voor de schulden van de VOF. Binnen een maatschap is elke maat voor een evenredig deel aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Werkt u als ZZP’er binnen een BV, dan blijft uw privévermogen buiten schot mocht de BV schulden hebben.

Meer informatie

We begrijpen dat hiermee niet alle vragen beantwoord zijn. Wilt u meer weten over de fiscale en bedrijfsjuridische keuzes u heeft als ZZP’er? De experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde.

De deskundigheid van de VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP’ers en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

© 2020 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead