0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

Wat is ZZP

ZZP is een afkorting voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Het is een term die bedacht is door de Belastingdienst. Met de term wordt de groep ondernemers aangeduid die, vooral in kleinere bedrijven, zelfstandig werkzaam zijn en geen personeel in dienst hebben.

Hoe word je ZZP’er?

ZZP is een term. Gaat u als ZZP’er aan de slag, dan dient u een rechtsvorm te kiezen voor uw onderneming. De meeste ZZP’ers kiezen voor de eenmanszaak als rechtsvorm, maar er zijn meer mogelijkheden. Omdat het bij een ZZP gaat om een benaming, kunt u als ZZP’er ook werkzaam zijn binnen een VOF, maatschap of BV. Als ZZP’er geniet u vervolgens de plichten en voordelen die bij de gekozen rechtsvorm horen.

Waar moet een ZZP’er aan voldoen?

Als ZZP’er bent u ondernemer. Maar de Belastingdienst kan dit soms anders zien. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst u niet als ondernemer ziet, maar u wel BTW-plichtig bent. U bent voor de Belastingdienst ondernemer wanneer u aan bepaalde eisen voldoet. Deze eisen zijn er omdat u als ondernemer geniet van aftrekposten voor de inkomstenbelasting over uw winst berekend wordt. Om gebruik te kunnen maken van de aftrekposten moet u aangemerkt zijn als ondernemer. Dit bent u volgens de Belastingdienst wanneer u het aannemelijk kunt maken dat u minimaal 1225 uur per jaar in de onderneming werkzaam bent, u ondernemersrisico draagt of wanneer u winst maakt. Ook dient u zelfstandig te kunnen ondernemen (geen baas hebben), u dient uw bedrijf aan de buitenwereld te presenteren (bijvoorbeeld met een website) en u dient meerdere opdrachtgevers te hebben.

Meer over aan de slag als ZZP’er

We begrijpen dat hiermee niet alle vragen beantwoord zijn. De fiscale wet- en regelgeving is complexer dan hier uiteengezet kan worden. Wilt u meer weten? De experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde.

De deskundigheid van de VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP’ers en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

© 2022 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead