0346 - 555 797

Werkdagen tussen 08:00 en 20:00 uur

ZZP of BV

ZZP’er is niets meer dan een term waarbij een manier van werken wordt omschreven. Een BV is een rechtsvorm. Dit zijn twee verschillende dingen. Als ZZP’er werkt u als ‘zelfstandige zonder personeel’, en kiest voor uw onderneming een rechtsvorm. Dit is meestal de eenmanszaak, maar dit hoeft niet. Als ZZP’er kunt u ook kiezen voor de vof, de maatschap, de CV (Commanditaire Vennootschap) of de BV als rechtsvorm. Wanneer u als ZZP’er veel winst maakt met uw bedrijf, kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om te kiezen voor BV als rechtsvorm. In de praktijk starten veel ZZP’ers als eenmanszaak en wordt bij het behalen van veel winst de overstap gemaakt naar de BV.

 Als ZZP’er kiezen voor de BV

Wanneer u een eenmanszaak gestart bent, maar na verloop van tijd meer winst maakt, kan het lonend zijn uw eenmanszaak om te zetten naar een BV. Wanneer uw bedrijf groeit en u blijft hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele verliezen mocht het minder goed gaan, dan kan u dat privé veel geld kosten. Blijft uw omzet hoog, dan betaalt u met een BV minder belasting dan met een eenmanszaak.

Een eenmanszaak betaalt, na aftrek van fiscale voordeelregelingen belasting over de gehele winst. Bij een hoge winst komt u in het 52% tarief. Een BV betaalt over de winst vennootschapsbelasting die 20% bedraagt tot een winst van  €200.000. Bij de overstap van eenmanszaak naar BV bent u waarschijnlijk de enige aandeelhouder. De winst die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders is belast met 25% inkomstenbelasting. Een BV kan ervoor kiezen winst in het bedrijf te laten. U bent als directeur-aandeelhouder wel verplicht uzelf een minimumloon van €44.000 uit te keren. Over dit salaris betaalt u inkomstenbelasting.

Wat moet er geregeld worden?

In de meeste gevallen zult u bij het overgaan van eenmanszaak naar BV een notaris moeten betrekken, maar dit hoeft niet altijd. Met een activa-passivalijst is het mogelijk uw bedrijf aan de BV te verkopen. Laat u daarom goed adviseren wat voor u de meest gunstige manier is om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Laat u goed adviseren

Het is ook mogelijk om voor de BV te kiezen omdat u af wilt van de hoofdelijke aansprakelijkheid, ook wanneer de winst van uw bedrijf niet zo hoog is. We begrijpen dat hiermee niet alle vragen beantwoord zijn. De fiscale wet- en regelgeving is complexer dan hier uiteengezet kan worden. Wilt u meer weten? De experts van VRB Adviesgroep staan u graag ter zijde.

De deskundigheid van de VRB Adviesgroep is onderverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: belastingadviseurs, boekhouders en bedrijfsjuristen. Sinds 2005 zijn wij partner van vele ZZP’ers en MKB-ondernemers in heel Nederland. Naast adviseren verzorgen wij alle fiscale- en administratieve werkzaamheden die u als ondernemer jaarlijks dient te verrichten.

© 2022 VRB Adviesgroep | All rights reserved | Next Lead